Ploča od lijevanog željeza
Ploče od lijevanog željeza su nezamjenjivi kuhinjski alati koji kombiniraju kvalitetu, funkcionalnost i trajnost. Izrađene su od visokokvalitetnog lijevanog željeza – materijala poznatog po svojim izvrsnim termalnim svojstvima. Karakteriziraju se:
-
Ravnomjernom raspodjelom topline: Osiguravaju da svaki dio ploče ima jednaku temperaturu.
-
Izdržljivošću: Podnose visoke temperature i praktički su neuništive.
-
Površinom koja se ne lijepi: Uz pravilno održavanje, lijevano željezo stvara prirodni sloj koji se ne lijepi.
Ploče od lijevanog željeza su omiljene za kućno i profesionalno kuhanje zahvaljujući svojim jedinstvenim svojstvima. Prikladne su za upotrebu i kod kuće i na otvorenom. Evo nekih od najčešćih primjena:
-
Meso i riba: Idealne za odreske, pileći file, losos i druge vrste mesa.
-
Povrće na roštilju: Održavaju okus i teksturu povrća.
-
Tijesto i kruh: Savršene za pripremu palačinki, pogača i pizze.
Prednosti ploča od lijevanog željeza Hosse
Ploče od lijevanog željeza marke Hosse posebno su dizajnirane za dugotrajnost i udobnost pri kuhanju. Ističu se:
-
Kompaktne dimenzije, prikladne za razne vrste štednjaka i pećnica.
-
Jednostavnim održavanjem i otpornosti na koroziju. Začinjavanje ploča od lijevanog željeza Hosse jamči površinu koja se ne lijepi i zaštitu od hrđe.
-
Estetski dovršenim dizajnom, koji se uklapa u svaku kuhinju.
-
Prikladne su za sve vrste roštilja i štednjaka – plinske, električne i indukcijske.
Vrste ploča od lijevanog željeza
Na tržištu postoji nekoliko osnovnih vrsta ploča od lijevanog željeza:
-
Glatke ploče: Idealne za pečenje tijesta.
-
Rebraste ploče: Prikladne za pripremu mesa i povrća s lijepim linijama roštilja.
-
Dvostrane ploče: Kombinacija glatke i rebraste površine za maksimalnu fleksibilnost.
Kako odabrati najprikladniju ploču od lijevanog željeza?
Izbor ploče od lijevanog željeza ovisi o vašim potrebama i preferencijama. Važno je uzeti u obzir sljedeće faktore:
Dimenzije i oblik: Odaberite veličinu koja odgovara vašem štednjaku ili pećnici. Pravokutne ploče prikladne su za velika jela, dok su okrugli modeli univerzalniji.
Dodaci: Kombinirajte ploču od lijevanog željeza sa drvenim podloškom za jednostavno posluživanje i zaštitu stola od topline.
Često postavljana pitanja za Ploče od lijevanog željeza
-
Kako se održava Ploča od lijevanog željeza?
Čistite s toplom vodom i mekom spužvom.
-
Može li se Ploča od lijevanog željeza koristiti u pećnici?
Da, Ploče od lijevanog željeza su prikladne za sve vrste pećnica.
-
Kako spriječiti hrđu na Ploči od lijevanog željeza?
Dobro osušite nakon pranja i povremeno premažite uljem.
-
Što je začinjavanje?
Proces nanošenja masnoće kako bi se stvorio neprianjajući sloj.
-
Jesu li Ploče od lijevanog željeza prikladne za indukcijske ploče?
Da, lijevano željezo odlično radi s indukcijskim pločama.
-
Koje su prednosti drvene podloge?
Osigurava praktičnost pri serviranju i štiti površine od topline.
-
Može li se Ploča od lijevanog željeza koristiti na otvorenom?
Da, idealna je za roštilje i vatrišta.
-
Koliko traje Ploča od lijevanog željeza?
Uz pravilnu njegu, Ploče od lijevanog željeza su praktički vječne.
-
Postoje li posebne ploče za ribu?
Da, neki modeli imaju dodatne reljefe za ravnomjerno pripremanje ribe.
Recepti za kuhanje na Pločama od lijevanog željeza
Recept 1: Janjetina na ražnjićima s pečenim povrćem
Potrebni sastojci:
-
500 g janjetine izrezane na kockice
-
1 crvena paprika
-
1 zelena paprika
-
1 glavica crvenog luka
-
6-8 cherry rajčica
-
4-5 češnja češnjaka
-
Sol i papar po ukusu
-
1 žličica suhog origana
-
2 žlice maslinovog ulja
Način pripreme:
-
Priprema sastojaka: Narežite janjetinu na ravnomjerne komade. Paprike i luk narežite na veće komade.
-
Mariniranje: Pomiješajte maslinovo ulje, sol, crni papar i sušeni origano. Umiješajte meso i povrće u marinadu i ostavite da odstoji 15-20 minuta.
-
Nabijanje na ražnjiće: Na drvene ražnjiće naizmjence nanižite meso, paprike, luk i cherry rajčice.
-
Priprema ploče od lijevanog željeza: Zagrijte ploču od lijevanog željeza Hosse na srednje jakoj vatri. Dodajte malo maslinovog ulja i stavite ražnjiće.
-
Pečenje: Pecite 4-5 minuta sa svake strane dok meso ne poprimi zlatnu boju i ne bude dobro pečeno. Dodajte češnjak za aromu u posljednjim minutama.
Savjet: Poslužite s drvenim podmetačem za ploču od lijevanog željeza kako biste zadržali toplinu i impresionirali goste.
Recept 2: Sočno juneće meso s karameliziranim lukom i povrćem
Potrebni sastojci:
-
nekoliko junećih odrezaka (po 200-250 g svaki)
-
2 žlice maslinovog ulja ili maslaca
-
2 češnja češnjaka (zgnječena)
-
2 zelene ljute papričice
-
6 cherry rajčica
-
4-5 malih lukova (biserni luk)
-
1 grančica svježeg ružmarina ili timijana
-
Sol i crni papar po ukusu
-
1 žlica maslaca (za završetak)
Način pripreme:
- Priprema mesa:
Izvadite odreske iz hladnjaka 30-40 minuta prije kuhanja kako bi dosegli sobnu temperaturu. Dobro ih osušite kuhinjskim papirom, a zatim pospite solju i crnim paprom s obje strane.
- Zagrijavanje ploče od lijevanog željeza:
Zagrijte ploču od lijevanog željeza Hosse na visokoj temperaturi 3-5 minuta. Lijevano željezo mora biti vrlo dobro zagrijano kako bi zapečatilo meso.
- Pečenje odrezaka:
Dodajte 1 žlicu maslinovog ulja ili maslaca na ploču i stavite odreske. Pecite svaku stranu 3-4 minute za srednje pečeno meso (medium rare). Ako volite bolje pečeno meso, povećajte vrijeme za 1-2 minute.
Tijekom posljednjih minuta dodajte cherry rajčice, zelene ljute papričice i male lukove. Lagano ih ispecite dok ne omekšaju i ne poprime zlatni izgled.
- Dodavanje arome:
Tijekom posljednje minute kuhanja dodajte maslac, zgnječeni češnjak i grančicu ružmarina ili timijana na ploču. Uz pomoć žlice prelijte odreske rastopljenim maslacem i aromama za intenzivniji okus.
- Odmor mesa:
Maknite meso s vatre i ostavite ga da odmori 5-7 minuta na drvenoj dasci. To će omogućiti sokovima da se ravnomjerno rasporede unutar mesa.
Savjet: Ploča od lijevanog željeza Hosse osigurava ravnomjerno pečenje i savršenu koricu, dok istovremeno čuva sočnost mesa unutra. Poslužite sočan juneći odrezak s pečenim povrćem ili svježom salatom. Dodajte malo krupne morske soli na vrh za završetak i poslužite na drvenom podmetaču za ploču od lijevanog željeza.