Menu
Your Cart

Recepti za prvi put i vodič za njegu tava od lijevanog željeza

Upravo ste primili svoju novu Hosse tavu i pokušavate odlučiti što ćete napraviti kako biste je ispravno primili u svoju kuhinju. Našim iskusnijim prijateljima preporučujemo da započnu s vašim isprobanim i pravim obiteljskim receptima. Za nas ostale, iako je važno razumjeti da nema točnih ili krivih odgovora na ovo pitanje, učenje kuhanja od lijevanog željeza je jedinstveno, a neki ga čak smatraju umjetnošću.

Prije uporabe

Izvadite svoju novu tavu iz pakiranja i operite je u sudoperu toplom sapunicom. Ovo će biti jedini put kada trebate koristiti sapun na tavi od lijevanog željeza. Nakon ispiranja, osušite ručnikom kako biste uklonili svu vlagu i vaša nova Hosse tava je spremna za rad. 

Ovi recepti i savjeti naučit će vas kako kuhati od lijevanog željeza i pomoći će vam da napravite potreban sloj začina na unutarnjoj strani posude.

Prvo kuhanje: pirjani luk i paprika

chushki-s-luk-v-chugunen-tigan-hosse-kitchen-bg

Preporučamo da počnete s povrćem jer je ono sklonije proteinima od većine proteina – izvrsnog je okusa i neće se lijepiti za tavu! Imajte na umu da je potrebno koristiti malo ulja kako se hrana ne bi zalijepila.

1. Stavite štednjak na srednje nisku temperaturu i pustite da posuda postigne potrebnu temperaturu.

2. Ulijte otprilike 1 žlicu biljnog ulja po izboru u tavu prije nego što se zagrije. Ovisno o vrsti uređaja koji koristite, to će najvjerojatnije trajati oko 3 minute.

3. Kad se ulje zagrije, u tavu istresite nasjeckani luk i papriku. Povremeno promiješajte i kuhajte dok luk ne postane proziran i počne poprimati smeđu karameliziranu boju oko rubova.

Dodajte u sočan burger i uživajte u okusu!

Za svježi ljetni saute ovom receptu dodajte žutu tikvu i tikvice.

Prvo čišćenje

pyrvo-pochistvane-na-chugunen-tigan-hosse-kitchen-bb

Nakon što ste uživali u obroku i spremni ste za čišćenje, uzmite tavu i obrišite lako uklonjive ostatke hrane papirnatim ručnikom. Ako možete ukloniti ostatke hrane, isperite posudu i obrišite je suhom krpom. Posudu stavite na štednjak na laganu vatru oko 2 minute da ispari višak vode. Nakon što maknete s vatre, papirnatim ubrusom i nekoliko kapi ulja prebrišite unutrašnjost posude da površina ne zahrđa.

Za ostatke hrane koji se ne mogu lako ukloniti, napunite posudu vodom otprilike do pola. (NAPOMENA: Nikada nemojte ulijevati hladnu vodu izravno u vruću tavu od lijevanog željeza. Time riskirate oštećenje posude od termičkog udara.) Stavite tavu na štednjak na srednju vatru. Kako temperatura vode raste, većinu ostataka hrane trebalo bi lako ukloniti. Nakon što izlijete vodu i ostružete ostatke, ako još ima hrane zalijepljene na tavi, temeljito osušite tavu i papirnatim ručnikom i žlicom soli uklonite ostatke hrane. Nakon što uklonite svu preostalu hranu, slijedite upute u prvom odlomku: isperite, osušite, zagrijte i nauljite tavu.

Kako slojeve stavljate začine u svoju novu tavu, ona će postati uistinu neprianjajuća i dovesti do manjeg lijepljenja i lakšeg procesa čišćenja.

Drugo jelo: kukuruzni kruh

carevichen-hlqb-recepta-hosse-kitchen-bg

Malo je jela koja pridonose pečenju tave od lijevanog željeza poput kukuruznog kruha. Kukuruzni kruh ne samo da je ukusan dodatak gotovo svakom jelu, već i fantastično dodaje sloj začina na dno posude, kao i na stranice. Kukuruzni kruh također će vam pružiti priliku da istražite koncept pečenja s Hosse tavom od lijevanog željeza. Za početak pogledajte naš ukusni recept za kukuruzni kruh.

Po treći put: Slanina

bekon-recepta-hosse-kitchen-bg

Za treću upotrebu vaše tave preporučujemo slaninu. Uzmite nekoliko trakica i zagrijte tavu na srednjoj vatri. Bez obzira volite li je mekanu, hrskavu ili nešto između, uživanje u ukusnoj slanini sjajan je način da začinite svoju novu Hosse tavu.