Menu
Your Cart

Upute za podmazivanje posude od lijevanog željeza

omaslqvane-na-chugunen-tigan-hosse-kitchen-bg

Začini su tajna kako lijevano željezo učiniti prirodno izdržljivim i neljepljivim. Neophodan je jer stvara barijeru između vašeg Hosse posuđa i bilo kakvog kontakta s kisikom ili vodom koji bi uzrokovao hrđanje tave, lonca ili tanjura. U isto vrijeme, začin djeluje kao glatka neljepljiva površina koja sprječava lijepljenje hrane. Posuđe od lijevanog željeza samo je porozno. Ovo je iznimno važno jer pore zapravo dopuštaju da se ulje zalijepi za njih tijekom procesa začinjavanja.

Kad god kuhate jela koja sadrže ulja i masti (kao što su pirjano povrće, slanina i jaja, kukuruzni kruh ili svinjski kotleti), začini će se nastaviti nakupljati. Ova metoda začinjavanja je najčešće korišten način začinjavanja posuđa od lijevanog željeza. Prije nego počnete koristiti Hosse tavu/lonac/tanjur za pripremu jela koja sadrže kisele namirnice kao što su rajčice, limuni i bijelo vino, morate biti sigurni da ste napravili značajan sloj začina.

Vodič za kovanje korak po korak

U postupku korištenja Hosse lonca, ako smatrate da je potrebno dodati sloj začina ili potpuno ponovno začiniti lonac, slijedite ovaj vodič za najbolje rezultate.

Što ćete trebati za početak:

  • Ulje sjemenki grožđa (ili ekvivalent);
  • Jaki papirnati ručnici;
  • Pećnica.

Upute za začinjanje/poliranje Hosse lijevanog željeza

1. Zagrijte pećnicu na 230°C

2. Temeljito izribajte posudu kako biste uklonili ostatke hrane, kao što biste to učinili nakon kuhanja. Ako vam je teško čistiti, koristite abrazivnu spužvu za prljavija područja. 

3. Dobro osušite čistom kuhinjskom krpom.

4. U zdjelu ulijte otprilike pola žličice ulja i premažite unutarnju površinu, usne i dršku krpom. Preokrenite ga i primijenite isti postupak na grubu vanjštinu.

5. Čistim papirnatim ručnikom obrišite unutarnju i vanjsku stranu tave/lonca/tanjura dok ne postane gotovo suha i mat. Važno je prebrisati tavu do te mjere da se čini da više nema ulja na površini, pogotovo iznutra. Ako ne uspijete ukloniti dovoljno ulja, tava/lonac/tanjur će izgledati mrljavo i zahtijevat će temeljito čišćenje.

6. Posudu pažljivo stavite naopako u zagrijanu pećnicu, pazeći da ne oštetite površinu dok je stavljate na rešetku.

7. Sušite ga 60 minuta.

8. Isključite pećnicu, ali ostavite tavu/lonac/tanjur unutra da se suši još 30 minuta.

9. Izvadite i ponovite još 2-3 puta ako je potrebno.

Napomena : Ako na tavi ostanete mrlje kao rezultat upotrebe previše ulja, ne brinite - vaša Hosse tava, lonac ili ploča za kuhanje i dalje će kuhati lijepa i ukusna jela.

omaslqvane-na-chugunen-tigan-1

 

omaslqvane-na-chugunen-tigan-2

 

 

omaslqvane-na-chugunen-tigan-3

 

omaslqvane-na-chugunen-tigan-4