Kako očistiti tavu od lijevanog željeza
Čišćenje i začinjavanje lijevanog željeza može biti zastrašujuće. Uvriježeno je pogrešno mišljenje da je lijevano željezo osjetljivo i da se lako kvari. Stvarnost ne može biti dalje od istine. Ljudi već stoljećima kuhaju s lijevanim željezom. Njegova izdržljivost i korisnost učinile su ga glavnim proizvodom u kuhinjama diljem svijeta, od tradicionalne azijske kulture kuhanja do njujorških mesnih restorana. Nakon što naučite ove jednostavne korake za čišćenje tave od lijevanog željeza ili lonca od lijevanog željeza, bit ćete spremni uhvatiti se u koštac s bilo kojim jelom ili neredom!
Pet jednostavnih koraka za čišćenje lijevanog željeza
Obrišite ga:Nakon što se tava/lonac ohladi i postigne temperaturu pogodnu za dodir, obrišite unutrašnjost kako biste uklonili ostatke ulja ili hrane. Čišćenje lijevanog željeza dok je još toplo smanjit će vrijeme i napor čišćenja tave i spriječiti lijepljenje hrane. Ako ih možete očistiti jednostavnim brisanjem, stanite tu. Mala količina ulja nakon čišćenja nije problem. Zapravo, čuvanje tave/lonca/tanjura od isušivanja važan je dio dugoročnog održavanja. Pretjerano čišćenje tave od lijevanog željeza je nepotrebno i samo će oštetiti njeno podmazivanje. Za mnoga posuđa ovo će biti jedini potreban korak čišćenja. Ako kuhanu hranu ne možete očistiti ili vam jelo ima posebno jak okus,
Očistite: Nakon prethodnog čišćenja, operite toplom vodom i blagim deterdžentom za suđe. Ako vaše posuđe zahtijeva agresivnije čišćenje, prije pranja upotrijebite grubu sol ili plastičnu četku za ribanje kako biste uklonili zalijepljenu hranu. Važno je ne koristiti ništa previše agresivno, poput čelične žice, spužve ili drugih abrazivnih metoda čišćenja, jer će isprati vaš začin. Za namirnice koje se posebno teško čiste, tavu/lonac do pola napunite vodom i zagrijte na štednjaku. Kako se voda zagrijava, ljepljivi ostaci hrane trebali bi omekšati i lakše ih je ukloniti. Nakon što pustite da voda gotovo provrije, izlijte je iz lonca i obrišite unutrašnjost krpom kako biste uklonili ostatke hrane.
Osušite:Važno je isprati i osušiti tavu/lonac/tanjur od lijevanog željeza odmah nakon čišćenja. Preporučamo korištenje krpe koja ne ostavlja dlačice. NIKADA ne dopustite da se lijevano željezo osuši na zraku jer to može dovesti do stvaranja hrđe. Ovo je osobito važno ako ste upravo koristili sapun. Ponovno vlaženje posude uljem bit će ključno u sljedećem koraku.
Zagrijte ga: Stavite čistu posudu od lijevanog željeza na laganu vatru 5-10 minuta. To će ukloniti dodatnu vlagu koja je ostala na njemu nakon što ga obrišete ručnikom. To dodatno pridonosi otvaranju pora metala. Tavu/lonac/tanjur maknite s vatre, nakon što sva voda ispari ulijte pola žličice ulja u unutrašnjost posude i krpom rasporedite po površini. Ulje sjemenki grožđa, ulje uljane repice, biljno ulje ili druga biljna ulja učinit će izvrstan posao. Obavezno uklonite višak ulja ostavljajući površinu gotovo suhom nakon što ju obrišete posebnom krpom.
Pažljivo čuvajte:Posuđe od lijevanog željeza čuvajte na hladnom, tamnom i suhom mjestu ili na štednjaku za redovitu upotrebu. Ako imate nekoliko tava od lijevanog željeza, izbjegavajte ih slagati jednu na drugu dulje vrijeme jer to može oštetiti začin. Također vam preporučujemo da ih ponosno objesite na zidove svoje kuhinje!
Stvari koje nikada ne biste trebali raditi kada čistite Hosse tavu od lijevanog željeza
Koristite abrazivnu metodu čišćenja, kao što je čelična spužva: To će smanjiti ili eliminirati zauljivanje.
Namakanje tave/lonca/tanjura od lijevanog željeza u sudoper: To će na kraju dovesti do zahrđalog posuđa.
Stavite posuđe u perilicu posuđa: Opet, prekomjerno izlaganje vlazi uzrokovat će hrđu. Osim toga, perilica posuđa će ukloniti masnoću koju ste toliko dugo uklanjali.
Koliko je čisto previše čisto?
Mnogi novi korisnici lijevanog željeza nastoje očistiti svoje posuđe od lijevanog željeza kao što bi čistili drugo posuđe i pribor za posluživanje koji nije od željeza. Iako je važno očistiti kuhanu hranu i neželjene jake arome, pretjerano čišćenje lijevanog željeza može isušiti površinu ili ukloniti ulja. Ulje je premaz koji štiti vašu tavu/lonac/tanjur i čini je neljepljivom. Agresivno uklanjanje ostataka s dna može ukloniti vaš zaštitni začin. Također, željezo je porozan materijal. Poput drugih poroznih materijala poput drveta, želite zadržati zdravu količinu vlage, u ovom slučaju od ulja.
Je li u redu koristiti sapun za čišćenje lijevanog željeza?
Među ljubiteljima lijevanog željeza možda nema kontroverznijeg pitanja od pranja lijevanog željeza sapunom. Iako će mnogi reći da nikad nije dobro koristiti sapun na posudi od lijevanog željeza, u stvarnosti to nije tako. Dok sapun često nije neophodan za čišćenje tave kada je dovoljno jednostavno brisanje, korištenje male količine deterdženta za suđe savršeno je prihvatljivo.
Mit o nekorištenju sapuna s lijevanim željezom dolazi od pogrešnog razumijevanja podmazivanja/začinjavanja. Iako će sapun odmastiti vaše posuđe i zahtijevati da ponovno nauljite tavu, lonac ili tanjur prije spremanja, neće ukloniti začine.
Što je uljenje/začinjanje?
"Kovanje" je izraz koji svi povezuju s lijevanim željezom. Postoji mnogo mitova koji okružuju ovu riječ, kao i nesporazumi o tome što točno taj izraz znači. Jednostavno rečeno, začini od lijevanog željeza su polimerizirana ulja koja se suše i stvrdnu toplinom koja stvaraju tanak zaštitni sloj na vašem posuđu od lijevanog željeza. Ovaj sloj štiti tavu, lonac ili tanjur od hrđe i prirodna je, netoksična barijera između njih i vaše hrane. Budući da je lijevano željezo po prirodi porozno, ulje ispunjava pore prije nego što se skrutne tijekom polimerizacije, dajući vašem Hosse posuđu površinu glatku poput stakla.
Začini su nešto što se izgrađuje i usavršava tijekom vremena zajedničkom uporabom i kuhanjem. Svaki put kad zagrijete tavu, lonac ili rešetku za pečenje odreska i povrća ili ispečete kukuruzni kruh, pridonosite začinjavanju svog lijevanog željeza.
Ako slučajno uklonite začine s ukiseljenom hranom ili želite dodati dodatni dodatni sloj začina na površinu, pogledajte naš vodič za začinjanje vašeg lijevanog željeza.
Kako ukloniti hrđu s lijevanog željeza
Kada je izloženo zraku ili vlazi, željezo prirodno hrđa. Ovaj spoj, poznat i kao željezni oksid, rezultat je oksidacije koja se događa kada željezo dođe u kontakt s kisikom. To je prirodna reakcija koju uvijek želimo izbjeći s posuđem. Najbolje metode prevencije su slijediti gore navedene korake čišćenja. Održavanje čvrstog sloja polimeriziranog začina kao i lagane uljne baze spriječit će hrđu u gotovo svim slučajevima.
Ako pronađete hrđu na tavi/loncu/tanjuru kao rezultat kapljica vode, oštećenih začina ili namakanja u sudoperu preko noći, prvo je pokušajte ukloniti nauljenom krpom. Ako se hrđa pokaže izraženijom i ne može se ukloniti ovom metodom, vrijeme je da upotrijebite abrazivnu spužvu ili žicu. Druge učinkovite metode uključuju trljanje grubom kuhinjskom soli i biljnim uljem pomoću prepolovljenog krumpira. Nakon uklanjanja hrđe i pranja posude, slijedite naše upute za ponovno začinjavanje lijevanog željeza.
Najbolji načini skladištenja lijevanog željeza
Kada završite s čišćenjem ili začinjavanjem tave od lijevanog željeza, morat ćete razmisliti o tome gdje i kako ćete je pohraniti. Najbolje mjesto za pohranjivanje vaše Hosse tave, lonca ili ploče za kuhanje je upravo na štednjaku, spreman za korištenje sljedeći dan. Za one koji radije drže posuđe podalje, trebalo bi izbjegavati mjesta s velikom količinom vlage, poput umivaonika ili perilice posuđa. Obično bi najbolje mjesto bilo u zatvorenom ormaru ili ormaru. Izbjegavajte naviku slagati tave jednu na drugu jer to može oštetiti začin. Još jedan sjajan način za pohranu vaše tave od lijevanog željeza je da je objesite ispod ormarića ili na zid, pokazujući njezin jedinstveni Hosse dizajn.