Roštilj tava od lijevanog željeza
Roštilj tave od lijevanog željeza marke Hosse pružaju savršenu kombinaciju izdržljivosti, ravnomjernog raspoređivanja topline i dugotrajnosti, što ih čini nezamjenjivim za pripremu sočnog mesa, povrća i drugih jela na roštilju. Bez obzira jeste li entuzijast ili profesionalac u kuhinji, ove tave su nezamjenjiv alat za pripremu ukusnih i zdravih obroka.
Što je lijevano željezo i koje su njegove prednosti?
Lijevano željezo je čvrst i težak metal koji se odlikuje visokom toplinskom provodljivošću i sposobnošću zadržavanja topline kroz duže vrijeme. Jedna od njegovih najvećih prednosti je osiguravanje ravnomjernog kuhanja, što rezultira savršeno pripremljenim jelima.
Široko se koristi u profesionalnim i kućnim kuhinjama za razne kulinarske tehnike – od prženja i pečenja do dinstanja. Ove značajke čine ga pogodnim za kuhanje mesa, ribe i povrća, kao i za pripremu pekarskih proizvoda.
S vremenom, roštilj tave od lijevanog željeza razvijaju prirodni sloj protiv lijepljenja, što dodatno poboljšava okus jela.
Kako odabrati pravu roštilj tavu od lijevanog željeza?
Ako volite kuhati na roštilju, odaberite roštilj tavu od lijevanog željeza s rebrastom površinom. Prilikom odabira važno je obratiti pažnju na veličinu i oblik, kao i na prisutnost emajliranog premaza koji olakšava čišćenje i sprječava hrđanje.
Zašto odabrati roštilj tavu od lijevanog željeza Hosse?
Hosse nudi visokokvalitetne roštilj tave od lijevanog željeza po pristupačnim cijenama. One su čvrste, otporne na visoke temperature i imaju dug vijek trajanja, što ih čini izvrsnom investicijom za svaku kuhinju. Kuhanje u roštilj tavi od lijevanog željeza Hosse donosi autentičan roštilj okus i atraktivne crte na hrani, slično kao na roštilju.
Osim toga, njihovi proizvodi dolaze s modernim dizajnom i dostupni su u različitim veličinama, oblicima i bojama. Sa svojim elegantnim izgledom, ovi kuhinjski alati dodaju stil svakoj kuhinji.
Roštilj tave od lijevanog željeza pogodne su za sve vrste ploča za kuhanje i pećnice, što ih čini univerzalnim izborom za svaku kuhinju.
Roštilj tave od lijevanog željeza imaju izljeve s obje strane, što omogućuje lako uklanjanje viška tekućine ili umaka.
U online trgovini Hosse možete pronaći i druge kvalitetne proizvode od lijevanog željeza za pripremu ukusne i zdrave hrane:
► Roštilj tava od lijevanog željeza
► Ploča od lijevanog željeza
► Lonac od lijevanog željeza
Prednosti roštilj tava od lijevanog željeza Hosse
-
Ravnomjerno raspoređivanje topline – osigurava ravnomjerno kuhanje bez vrućih točaka.
-
Izdržljivost – proizvodi Hosse dizajnirani su da traju godinama.
-
Jednostavno održavanje – emajlirani premaz olakšava čišćenje i sprječava hrđanje.
Često postavljana pitanja (FAQ):
-
Kako se čisti roštilj tava od lijevanog željeza?
Koristite toplu vodu i mekanu četku. Ne koristite agresivna sredstva za čišćenje.
-
Može li se koristiti na indukcijskoj ploči?
Da, lijevano željezo pogodno je za indukcijske ploče.
-
Koju hranu mogu pripremiti u roštilj tavi od lijevanog željeza?
Meso, povrće, riba.
-
Je li potrebno uljiti roštilj tavu od lijevanog željeza?
Uljiti je preporučljivo za neobrađeno lijevano željezo, ali emajlirani modeli ne zahtijevaju čestu njegu.
-
Koliko teži roštilj tava od lijevanog željeza?
Prosječno između 3 i 5 kg, ovisno o veličini.
-
Može li se koristiti u pećnici?
Da, lijevano željezo izuzetno je otporno na visoke temperature i pogodno za pećnicu.
-
Kako spriječiti lijepljenje hrane?
Dobro zagrijte tavu prije dodavanja masnoće i hrane.
-
Koja je razlika između obične i emajlirane roštilj tave od lijevanog željeza?
Emajlirane tave imaju zaštitni sloj koji olakšava čišćenje.
-
Je li prikladna za pranje u perilici posuđa?
Nije preporučljivo jer može oštetiti premaz.
-
Zašto odabrati roštilj tavu od lijevanog željeza?
Lijevano željezo omogućuje profesionalno kuhanje, savršeno pečenje i zdravu hranu bez viška masnoće.
Recepti za kuhanje u emajliranoj roštilj tavi od lijevanog željeza
Recept 1: Svinjski odresci u roštilj tavi od lijevanog željeza
Potrebni sastojci:
-
4 svinjska odreska
-
1 žlica maslinovog ulja
-
Sol i crni papar po ukusu
-
1 čajna žličica dimljene paprike
-
1 češanj češnjaka (zgnječen)
-
1 čajna žličica svježeg ružmarina ili timijana
Način pripreme:
-
Mariniranje: Namažite odreske maslinovim uljem, začinite solju, paprom, dimljenom paprikom, češnjakom i ružmarinom. Ostavite da se mariniraju 30 minuta.
-
Priprema: Zagrijte roštilj tavu od lijevanog željeza na visokoj temperaturi. Stavite odreske i pecite ih 4-5 minuta sa svake strane dok ne dobiju zlatne linije od grila.
-
Odmor: Ostavite odreske da odstoje 5 minuta prije posluživanja.
Poslužite s grilanim povrćem za potpuni okus!
Recept 2: Pečeni kesteni u roštilj tavi od lijevanog željeza
Potrebni sastojci:
-
500 g svježih kestena
-
Voda (za namakanje)
-
Sol (po želji)
Način pripreme:
-
Priprema kestena: Operite kestene i oštrim nožem napravite male rezove na njima. To će spriječiti pucanje tijekom pečenja.
-
Namakanje: Namačite kestene u vodi oko 30 minuta, a zatim ih ocijedite.
-
Pečenje: Zagrijte roštilj tavu od lijevanog željeza na srednjoj temperaturi i posložite kestene. Pecite ih oko 20-25 minuta, povremeno okrećući, dok ne postanu zlatni i lako se ljušte.
Poslužite toplo!