Tava od lijevanog željeza
Posuđe od lijevanog željeza marke Hosse nudi nenadmašnu kombinaciju čvrstoće, trajnosti i stila. Među najpopularnijim artiklima u našoj trgovini su emajlirane tave od lijevanog željeza, koje spajaju tradicionalnu čvrstoću lijevanog željeza s modernom praktičnošću emajliranog premaza. Idealne su i za profesionalne kuhare i za amatere koji traže izdržljivo i svestrano posuđe za kuhanje.
Što je lijevano željezo i koje su njegove karakteristike?
Lijevano željezo je metalna legura bogata ugljikom, koja se odlikuje čvrstoćom i visokom otpornošću na toplinu. Idealno je za posuđe jer ravnomjerno raspoređuje toplinu i dugo zadržava visoke temperature.
Nalazi široku primjenu u profesionalnoj i kućnoj kuhinji u različitim kulinarskim tehnikama – od prženja i pečenja do dinstanja. Ove karakteristike čine ga pogodnim za pripremu mesa, ribe i povrća, kao i za pečenje kruha.
S vremenom, tave od lijevanog željeza razvijaju prirodni neljepljivi sloj, koji dodatno poboljšava okus jela.
Kako odabrati odgovarajuću tavu od lijevanog željeza?
Pri odabiru tave od lijevanog željeza važno je obratiti pažnju na njezinu veličinu, oblik i premaz.
Za univerzalnu upotrebu preporučujemo emajliranu tavu od lijevanog željeza, koja se lako čisti.
Ako volite pripremati jela na roštilju, odaberite gril tavu od lijevanog željeza s rebrastom površinom.
Zašto bismo preferirali tave od lijevanog željeza?
Ako tražite kvalitetne i izdržljive tave od lijevanog željeza za svoju kuhinju, nudimo veliki izbor proizvoda u našoj kategoriji tava od lijevanog željeza. Ovdje ćete pronaći različite vrste tava od lijevanog željeza koje odgovaraju vašem stilu kuhanja i kuhinjskim potrebama.
Naše tave od lijevanog željeza izrađene su od visokokvalitetnog materijala koji osigurava dugotrajnost i ravnomjerno kuhanje hrane. Mogu se koristiti na svim vrstama ploča za kuhanje, uključujući i indukcijske. Lako se peru u perilici posuđa, a pravilnim skladištenjem mogu zadržati svoje kvalitete godinama.
Hosse tave od lijevanog željeza imaju različite veličine i oblike, te su pogodne za kuhanje po raznim receptima koji će svaki put impresionirati vaše najdraže.
Naš izbor tava od lijevanog željeza zadovoljit će i najzahtjevnije kupce. Ove tave izrađene su od kvalitetnog lijevanog željeza što ih čini vrlo izdržljivima. Oni mogu dugo zadržati toplinu, omogućujući hrani da se kuha sporije i ravnomjernije. Tako ćete biti sigurni da ćete na stolu uvijek servirati dobro skuhano jelo.
Tave od lijevanog željeza univerzalni su kuhinjski pribor koji je pogodan za pripremu jela za sve prilike.
Zavirite u našu online trgovinu i ponovno otkrijte različite vrste tava od lijevanog željeza koje će vam, osim što će vam pomoći u kuhanju, krasiti i kuhinju:
Najčešća pitanja:
-
Kako očistiti tavu od lijevanog željeza?
Koristite mekanu spužvu i toplu vodu, bez abrazivnih sredstava za čišćenje.
-
Koja je idealna veličina tave od lijevanog željeza za moju obitelj?
Za obitelj od 3-4 osobe, idealna veličina je 26-28 cm.
-
Može li se tava od lijevanog željeza koristiti na indukcijskoj ploči?
Da, tave od lijevanog željeza kompatibilne su sa svim vrstama ploča, uključujući indukcijske.
-
Mogu li koristiti tavu od lijevanog željeza za pečenje kruha?
Da, tave od lijevanog željeza izvrsne su za pripremu kruha i peciva.
-
Kako spriječiti da se hrana zalijepi za tavu od lijevanog željeza?
Pobrinite se da je tava dobro zagrijana prije dodavanja hrane i koristite odgovarajuću količinu masnoće.
-
Koliko dugo može trajati tava od lijevanog željeza?
Uz pravilnu njegu, tave od lijevanog željeza mogu trajati desetljećima.
-
Može li se tava od lijevanog željeza prati u perilici?
Ne preporučuje se, posebno za neemajliranu verziju.
-
Koja je optimalna temperatura za kuhanje u tavi od lijevanog željeza?
Tave od lijevanog željeza idealne su za kuhanje na srednje do visoke temperature.
-
Koliko teže tave od lijevanog željeza?
Težina tava varira između 2 i 4 kg, ovisno o veličini.
-
Može li se tava od lijevanog željeza koristiti za pečenje u pećnici?
Da, tave od lijevanog željeza otporne su na visoke temperature i prikladne za upotrebu u pećnici.
Recepti za kuhanje u emajliranoj tavi od lijevanog željeza
Recept 1: Polpete u umaku u tavi od lijevanog željeza
Potrebni sastojci:
Za polpete:
-
500 g mljevenog mesa (mješano ili po izboru)
-
1 glavica luka (sitno nasjeckana)
-
1 jaje
-
2 žlice krušnih mrvica
-
Sol i papar po ukusu
-
1 čajna žličica kumina
-
Malo nasjeckanih suhih rajčica za ukras
Za umak:
-
200 ml vrhnja za kuhanje
-
100 ml vode ili juhe
-
1 čajna žličica senfa
-
Svježi kopar za ukras
Priprema:
-
Priprema polpeta: U zdjeli pomiješajte mljeveno meso, jaje, krušne mrvice, luk i začine. Oblikujte srednje velike polpete i posložite ih u prethodno zagrijanu tavu od lijevanog željeza. Pržite na srednje jakoj vatri dok ne porumene s obje strane.
-
Priprema umaka: U istoj tavi dodajte vrhnje, vodu (ili juhu) i senf. Pustite da lagano kuha na niskoj vatri dok se umak ne zgusne.
-
Završetak: Vratite polpete u tavu i kuhajte ih u umaku još 10 minuta. Ukrasite suhim rajčicama i koprom.
Poslužite toplo uz prilog po želji.
Recept 2: Odresci s gljivama u tavi od lijevanog željeza
Potrebni sastojci:
-
4 svinjska ili pileća odreska
-
300 g gljiva (narezane na listiće)
-
1 glavica luka (sitno nasjeckana)
-
2 češnja češnjaka (zgnječena)
-
200 ml vrhnja za kuhanje
-
2 žlice maslaca
-
Sol, papar i svježi ružmarin
Priprema:
-
Zagrijte tavu od lijevanog željeza i otopite maslac. Pržite odreske dok ne poprime zlatnu boju s obje strane. Izvadite ih iz tave i stavite sa strane.
-
U istoj tavi pržite luk i češnjak dok ne omekšaju. Dodajte gljive i pržite dok ne poprime zlatnu boju.
-
Vratite odreske u tavu, dodajte vrhnje i začinite solju, paprom i ružmarinom. Pustite da lagano kuha na niskoj vatri 10-15 minuta.
Poslužite uz prilog po želji!