Varivo s piletinom, gljivama i divljom rižom

Inspirirani klasičnim složencem od piletine i divlje riže, predstavljamo vam ovaj
ukusno varivo koje je izdašan, zadovoljavajući obrok u svako godišnje doba.

 

 

Vrijeme pripreme:

25-30 minuta

 

Vrijeme pripreme:

45 minuta

 

 

Porcije:
6

 

 

Proizvodi:

  • 3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja;
  • 1 (50 g) komad šunke ili 2 šnite slanine, sitno nasjeckane;
  • 6 pilećih bataka bez kože i kostiju, narezanih na komade;
  • košer sol i svježe mljeveni crni papar;
  • 4 šalice gljiva, narezane na četvrtine;
  • ¼ šalice bijelog vinskog octa;
  • 1 mrkva, sitno nasjeckana;
  • 1 glavica luka srednje veličine, sitno nasjeckana;
  • 3 režnja češnjaka, sitno nasjeckana;
  • 1 list lovora;
  • 3 žlice slanog maslaca;
  • ¼ šalice višenamjenskog brašna;
  • 1 šalica punomasnog ili obranog mlijeka;
  • 2 ½ šalice pilećeg temeljca;
  • ½ žličice svježe naribanog muškatnog oraščića;
  • ½ žličice suhe gorušice;
  • 120 g divlje riže, kuhane prema uputama na pakiranju;
  • 2 žlice nasjeckanog svježeg peršina.

 

Način pripreme:


  1. Zagrijte pećnicu na 160°C.
  2. Postupno zagrijte 1 žlicu maslaca u Hosse tavi od lijevanog željeza na srednje jakoj vatri. Dodajte šunku i kuhajte, povremeno miješajući, dok ne porumeni, oko 6 minuta. Premjestite na tanjur šupljikavom žlicom.
  3. U lonac dodajte 1 žlicu ulja. Piletinu posolite i popaprite po ukusu. Radeći u 2 serije, pecite piletinu dok ne porumeni s obje strane, oko 6 minuta po seriji. Prebacite piletinu na tanjur sa šunkom.
  4. Dodajte preostalu 1 žlicu maslaca i gljive u lonac i kuhajte, povremeno miješajući, dok ne omekšaju, oko 4 minute. Prebacite na tanjur s piletinom i šunkom. Dodajte ocat za uklanjanje glazure i kuhajte dok se ne reducira na pola, stružući drvenom žlicom sve zapečene komadiće s dna lonca. Umiješajte mrkvu, luk, češnjak i lovorov list te kuhajte uz povremeno miješanje dok luk ne omekša, oko 6 minuta. Maknite s vatre i vratite u lonac šunku, piletinu, gljive i sok skupljen u tanjuru.
  5. Otopite maslac u srednjoj tavi na srednje niskoj vatri dok ne postane mjehurić. Dodati brašno i neprestano miješati 1 minutu. Umutite mlijeko i često miješajte dok se umak ne zgusne, oko 4 minute. Umiješajte temeljac, muškatni oraščić i senf te kuhajte dok se umak ponovno ne zgusne. Začinite solju i paprom po ukusu.
  6. Prelijte umak preko smjese s piletinom. Promiješajte da se sjedini. Pokrijte lonac od lijevanog željeza i pecite dok piletina ne omekša, oko 45 minuta. Jelo poslužite tako da gulaš prelijete preko riže i pospete peršinom.