Pizza sa sirom i slaninom
10 ožu
0 Komentar(i)
115 Viđeno
Pizza sa sirom i slaninom
Zadovoljavajuća kombinacija domaćeg sira i mrvljene slanine koja je toliko dobra da se svaki zalogaj topi u ustima.
Vrijeme pripreme:
16 sati i 20 minuta
Vrijeme pripreme:
24 minute
Porcije:
2-4
Kuhajte ga sa:
tava od lijevanog željeza Hosse
Proizvodi:
Za tijesto:
- 2 šalice višenamjenskog brašna;
- ¾ žličice soli;
- ½ žličice suhog kvasca;
- ¾ šalice tople vode;
- 1 žlica maslinovog ulja, plus 1½ žlice za tavu.
Za doping:
- 170 g mozzarelle, naribane;
- ½ šalice umaka za pizzu;
- ½ šalice domaćeg sira;
- ½ šalice izmrvljene slanine.
- Za sir:
1 šalica ribanog cheddar sira;
¼ šalice majoneze;
¼ žličice češnjaka u prahu;
1 pečeni jalapeño, očišćen od sjemenki i narezan na kockice;
3 žlice piment paprike narezane na kockice.
Način pripreme:
Izradak:
- U srednju zdjelu stavite brašno, sol, kvasac, vodu i 1 žlicu maslinovog ulja. Sve zajedno miješajte, otprilike 1 minutu, da dobijete ljepljivu masu tijesta bez suhih mrlja od brašna.
- Skupite ostatke po stijenkama zdjele i oblikujte tijesto u kuglu. Pokrijte 5 minuta.
- Otklopite zdjelu i premijesite tijesto nekoliko puta okrećući zdjelu za 90 stupnjeva svaki put.
- Pokrijte zdjelu i nakon 5 minuta ponovno mijesite. Pričekajte 5 minuta i ponovite, zatim još 5 minuta za četvrto i posljednje miješenje. Pokrijte zdjelu i ostavite da odstoji 40 minuta. Zatim stavite u hladnjak na 12 do 72 sata.
- Pripremite tavu 3 sata prije posluživanja pizze. Ulijte preostalih 1½ žlice maslinovog ulja u tavu od lijevanog željeza. Premažite površinu za kuhanje i stranice posude uljem.
- Prebacite tijesto u posudu i okrenite jednom da se premaže maslinovim uljem. Pritisnite tijesto na rubove posude, napuhujući ga vršcima prstiju.
- Pokrijte i ostavite da se diže 2 sata na sobnoj temperaturi.
Pečenje:
- Trideset minuta prije pečenja stavite jednu rešetku na dno i jednu na vrh pećnice. Zagrijte pećnicu na 230℃.
- Kada ste spremni za pečenje, ravnomjerno pospite 1 šalicu mozzarelle po cijeloj kori. Preko sira stavljajte male žličice umaka. Pospite ostatkom mozzarelle.
- Na vrh pizze dodajte male žlice domaćeg pimenta i pospite slaninom.
- Pecite pizzu na donjoj rešetki 18-20 minuta, dok sir ne zabubi, a dno i rubovi kore ne porumene.
- Izvadite pizzu iz pećnice. Pažljivo prijeđite nožem po rubu pizze i bočnoj strani posude da se ne zalijepi. Prebacite na rešetku za hlađenje ili dasku za rezanje. Poslužite i uživajte.
Sir s piment paprikom:
Pomiješajte sir, majonezu, češnjak u prahu, jalapeño i piment papričice. Dobro promiješajte.
Začinite solju i paprom po ukusu.