Pizza sa sirom i slaninom

​​​​​​

Zadovoljavajuća kombinacija domaćeg sira i mrvljene slanine koja je toliko dobra da se svaki zalogaj topi u ustima.

 

Vrijeme pripreme:

16 sati i 20 minuta

 

Vrijeme pripreme:

24 minute

 

 

Porcije:
2-4

 

 

Proizvodi:

 

Za tijesto:

  • 2 šalice višenamjenskog brašna;
  • ¾ žličice soli;
  • ½ žličice suhog kvasca;
  • ¾ šalice tople vode;
  • 1 žlica maslinovog ulja, plus 1½ žlice za tavu.

 

Za doping:

  • 170 g mozzarelle, naribane;
  • ½ šalice umaka za pizzu;
  • ½ šalice domaćeg sira;
  • ½ šalice izmrvljene slanine.
  • Za sir:
    1 šalica ribanog cheddar sira;
    ¼ šalice majoneze;
    ¼ žličice češnjaka u prahu;
    1 pečeni jalapeño, očišćen od sjemenki i narezan na kockice;
    3 žlice piment paprike narezane na kockice.

 

 

 

Način pripreme:


Izradak:

  1. U srednju zdjelu stavite brašno, sol, kvasac, vodu i 1 žlicu maslinovog ulja. Sve zajedno miješajte, otprilike 1 minutu, da dobijete ljepljivu masu tijesta bez suhih mrlja od brašna.
  2. Skupite ostatke po stijenkama zdjele i oblikujte tijesto u kuglu. Pokrijte 5 minuta.
  3. Otklopite zdjelu i premijesite tijesto nekoliko puta okrećući zdjelu za 90 stupnjeva svaki put.
  4. Pokrijte zdjelu i nakon 5 minuta ponovno mijesite. Pričekajte 5 minuta i ponovite, zatim još 5 minuta za četvrto i posljednje miješenje. Pokrijte zdjelu i ostavite da odstoji 40 minuta. Zatim stavite u hladnjak na 12 do 72 sata.
  5. Pripremite tavu 3 sata prije posluživanja pizze. Ulijte preostalih 1½ žlice maslinovog ulja u tavu od lijevanog željeza. Premažite površinu za kuhanje i stranice posude uljem.
  6. Prebacite tijesto u posudu i okrenite jednom da se premaže maslinovim uljem. Pritisnite tijesto na rubove posude, napuhujući ga vršcima prstiju.
  7. Pokrijte i ostavite da se diže 2 sata na sobnoj temperaturi.

Pečenje:

  1. Trideset minuta prije pečenja stavite jednu rešetku na dno i jednu na vrh pećnice. Zagrijte pećnicu na 230℃.
  2. Kada ste spremni za pečenje, ravnomjerno pospite 1 šalicu mozzarelle po cijeloj kori. Preko sira stavljajte male žličice umaka. Pospite ostatkom mozzarelle.
  3. Na vrh pizze dodajte male žlice domaćeg pimenta i pospite slaninom.
  4. Pecite pizzu na donjoj rešetki 18-20 minuta, dok sir ne zabubi, a dno i rubovi kore ne porumene.
  5. Izvadite pizzu iz pećnice. Pažljivo prijeđite nožem po rubu pizze i bočnoj strani posude da se ne zalijepi. Prebacite na rešetku za hlađenje ili dasku za rezanje. Poslužite i uživajte.

Sir s piment paprikom:

Pomiješajte sir, majonezu, češnjak u prahu, jalapeño i piment papričice. Dobro promiješajte.

Začinite solju i paprom po ukusu.