Pečeni kruh s češnjakom

​​​​​​

Kada odlomite krišku ovog kruha, dočekat će vas komadići pečenog češnjaka ugniježđeni u rahlo tijesto. Odlično ide uz tjesteninu ili kao samostalno predjelo.

 

Vrijeme pripreme: 2:00

 

Vrijeme pripreme:

40-45 minuta

 

 

Porcije:
8

 

 

Proizvodi:

 

Češnjak:

  • 1 glavica češnjaka, oguljena;
  • ¼ žličice soli;
  • 1 žličica maslinovog ulja.

 

 

Kruh:

  • 2¼ žličice topljivog ili suhog kvasca;
  • 2 žlice šećera;
  • 1½ šalice vode, mlake;
  • 2 žličice soli;
  • 1 glavica češnjaka, pečena;
  • 4 šalice krušnog brašna;
  • 1 žlica maslinovog ulja.

 

Način pripreme:


  1. Zagrijte pećnicu na 200°C. Zamotajte češnjak u aluminijsku foliju i pecite 30 minuta.
  2. Pomiješajte kvasac, šećer i vodu i ostavite stajati 5 minuta. Dodajte pečeni češnjak i sol u vodenu smjesu. Koristeći drvenu kuhaču, polako umiješajte brašno dok se brašno potpuno ne sjedini. Tijesto će biti mokro i ljepljivo.
  3. Tijesto prebacite u nauljenu zdjelu i premažite žlicom maslinova ulja. Pokrijte plastičnom folijom i stavite na toplo mjesto da se diže, 1 sat.
  4. Izvadite tijesto na pobrašnjenu površinu i oblikujte ga u pravokutnik. Uzmite dva kuta tijesta i preklopite pravokutnik na pola. Ponoviti 3 puta.
  5. Oblikujte tijesto u kuglu i stavite u dobro pobrašnjenu srednju zdjelu za miješanje. Ostavite da se diže 30 minuta.
  6. Dok se tijesto diže, zagrijte pećnicu na 230°C sa željeznom posudu (i poklopcem) unutra.
  7. Nakon što se tijesto diglo, izvadite vrući Hosse lonac od lijevanog željeza i pažljivo stavite tijesto unutra. Brzo i pažljivo oštrim nožem po vrhu tijesta napravite rez dubok 0,5 cm. Pokrijte prethodno zagrijanim poklopcem i pecite 30 minuta.
  8. Otklopite i pecite još 10-15 minuta.
  9. Neka se kruh ohladi na rešetki 20 minuta prije rezanja.
  10.