Palačinke s narančinim maslacem i rakijom
Palačinke s narančinim maslacem i rakijom
Napunite ove palačinke kremastim domaćim maslacem od naranče i prelijte ih plamenom rakijom kako biste impresionirali goste za stolom.
Vrijeme pripreme:
10 minuta
Vrijeme pripreme:
30 minuta
Porcije:
7-8
Kuhajte sa:
Tava od lijevanog željeza Hosse
Proizvodi:
Za narančino ulje:
- 5 žlica neslanog maslaca, omekšanog;
- 5 žlica šećera, podijeljeno;
- 2 žlice narančine kore;
- 2 žlice soka od naranče;
- ¼ šalice likera;
- 2 žlice rakije.
Za palačinke:
- 2 velika jaja;
- 1 šalica punomasnog mlijeka;
- ⅔ šalice višenamjenskog brašna;
- 4 žlice otopljenog maslaca, podijeljeno;
- 1 žlica šećera;
- ½ žličice soli.
Način pripreme:
Palačinke:
- Umutiti jaje, mlijeko, brašno, 2 žlice otopljenog maslaca,
- šećera i soli dok ne postane glatko.
- Zagrijte tavu od lijevanog željeza na srednjoj vatri 5 minuta.
- Tepsiju namazati uljem. Ulijte dovoljno smjese,
- da pokrije dno tave, otprilike ⅓ šalice.
- Zavrtite tepsiju da dno obložite smjesom.
- Kuhajte 1-2 minute i okrenite. Kuhajte još 1 minutu i izvadite na tanjur
- daska za rezanje.
Narančin maslac i posluživanje:
Pomiješajte sastojke da dobijete narančino ulje - 4 žlice šećera, narančine korice i narančin sok.
Zagrijte pećnicu za pečenje. U sredinu palačinke stavite žličicu narančinog maslaca. Presavijte ga na pola pa opet na pola. Ponovite s preostalim palačinkama.
Palačinke vratite u tavu i pospite preostalom žlicom šećera. Pecite dok se šećer ne počne karamelizirati, a zatim izvadite iz pećnice.
Zagrijte rakiju i liker u malom loncu na vrlo laganoj vatri 1-2 minute, a zatim maknite s vatre.
Smjesu umaka pažljivo zapalite upaljačem s dugom drškom i smjesom prelijte palačinke u tavi. Pustite da plamen potpuno izgori. Poslužite nakon što se plamen ugasi.