Palačinke s narančinim maslacem i rakijom

​​​​​​

Napunite ove palačinke kremastim domaćim maslacem od naranče i prelijte ih plamenom rakijom kako biste impresionirali goste za stolom.

 

Vrijeme pripreme:

10 minuta

 

Vrijeme pripreme:
 

30 minuta

 

 

Porcije:
7-8

 

 

Proizvodi:

 

Za narančino ulje:

  • 5 žlica neslanog maslaca, omekšanog;
  • 5 žlica šećera, podijeljeno;
  • 2 žlice narančine kore;
  • 2 žlice soka od naranče;
  • ¼ šalice likera;
  • 2 žlice rakije.

 

 

Za palačinke:

  • 2 velika jaja;
  • 1 šalica punomasnog mlijeka;
  • ⅔ šalice višenamjenskog brašna;
  • 4 žlice otopljenog maslaca, podijeljeno;
  • 1 žlica šećera;
  • ½ žličice soli.

 

Način pripreme:


 

Palačinke:

  1. Umutiti jaje, mlijeko, brašno, 2 žlice otopljenog maslaca,
  2. šećera i soli dok ne postane glatko.
  3. Zagrijte tavu od lijevanog željeza na srednjoj vatri 5 minuta.
  4. Tepsiju namazati uljem. Ulijte dovoljno smjese,
  5. da pokrije dno tave, otprilike ⅓ šalice.
  6. Zavrtite tepsiju da dno obložite smjesom.
  7. Kuhajte 1-2 minute i okrenite. Kuhajte još 1 minutu i izvadite na tanjur
  8. daska za rezanje.

 

Narančin maslac i posluživanje:

Pomiješajte sastojke da dobijete narančino ulje - 4 žlice šećera, narančine korice i narančin sok.

Zagrijte pećnicu za pečenje. U sredinu palačinke stavite žličicu narančinog maslaca. Presavijte ga na pola pa opet na pola. Ponovite s preostalim palačinkama.

Palačinke vratite u tavu i pospite preostalom žlicom šećera. Pecite dok se šećer ne počne karamelizirati, a zatim izvadite iz pećnice.

Zagrijte rakiju i liker u malom loncu na vrlo laganoj vatri 1-2 minute, a zatim maknite s vatre.

Smjesu umaka pažljivo zapalite upaljačem s dugom drškom i smjesom prelijte palačinke u tavi. Pustite da plamen potpuno izgori. Poslužite nakon što se plamen ugasi.