Pirjana svinjska pečenica s crnim vinom i povrćem

​​​​​​

Nekoliko stvari grije dušu u ovo doba godine kao sporo kuhani obrok. Kada se kuha u lijevanom željezu, meso dugo zadržava vlagu i okus, čineći ga toliko mekanim da se reže poput maslaca. Ovaj recept kuha mješavinu začinskog bilja, temeljca, crnog vina i začina za umak za prste polizati.

 

Vrijeme pripreme:

30 minuta

 

Vrijeme pripreme:

3 sata i 45 minuta

 

 

Porcije:
6

 

 

Proizvodi:

  • 220 g deblje rezane slanine, narezane na kockice;
  • 2 žličice soli;
  • 2 žlice crnog papra;
  • 2 žlice crvene paprike;
  • 2 žlice smeđeg šećera;
  • 2 kg pečenog odreska;
  • 1 veliki luk, izrezan na ploške;
  • 1 glavica češnjaka, oguljena;
  • 4 velike ljutike, nasjeckane;
  • ¼ šalice goveđeg temeljca;
  • 4 grančice svježeg timijana;
  • 2 grančice svježeg ružmarina;
  • 2 šalice cabernet sauvignona, podijeljene;
  • 2 lista lovora;
  • 1 glavica crvenog luka, narezana na male komadiće (oko 2,5 cm);
  • 1 kilogram mrkve, oguljene i narezane na male komadiće (oko 2,5 cm);
  • 1 kilogram repe, oguljene i narezane na male komadiće (oko 2,5 cm).

 

Način pripreme:


  1. Zagrijte pećnicu na 180°C s rešetkom u sredini.
  2. Prethodno zagrijte Hosse lonac na srednje jakoj vatri 3-5 minuta. Dodajte slaninu i kuhajte dok ne postane hrskava, 10-12 minuta.
  3. Izvadite slaninu na tanjur obložen papirnatim ručnikom i ostavite 2 žlice slanine u loncu.
  4. Dok se slanina kuha, pomiješajte sol, papar, papriku i smeđi šećer. Pečeno natrljajte sa svih strana mješavinom začina. Pečeno pecite dok ne porumeni, oko 3-5 minuta sa svake strane.
  5. Izvadite meso i ostavite sa strane. Smanjite vatru na srednju.
  6. Pospite luk, češnjak i ljutiku na dno lonca od lijevanog željeza. Ulije se goveđa juha. Drvenom kuhačom odvojite zapečene komadiće od površine posude. Umiješajte slaninu i stavite meso na luk.
  7. Dodajte 1½ šalice vina i listove lovora i pustite da zavrije. Smanjite vatru i kuhajte nepoklopljeno 10 minuta. Pokrijte poklopcem i stavite u pećnicu na 1 sat.
  8. Okrenite meso i ostavite 30 minuta. Dodajte ¼ šalice vina odjednom ako je potrebno.
  9. Pečeno meso još jednom okrenite i nastavite kuhati još 30 minuta.
  10. Izvadite pečenje i dodajte repu, mrkvu i crveni luk. Pečeno vratite u posudu i poklopite te ostavite u pećnici još 30-45 minuta.
  11. Meso prebaciti na pleh. Uklonite listove lovora i grančice začina. Tekućinu za pirjanje začinite solju i paprom i malo prelijte preko pečenja.
  12. Pečeno narežite ili izrežite na porcije i poslužite s povrćem.