Pirjana svinjska pečenica s crnim vinom i povrćem
10 ožu
0 Komentar(i)
360 Viđeno
Pirjana svinjska pečenica s crnim vinom i povrćem
Nekoliko stvari grije dušu u ovo doba godine kao sporo kuhani obrok. Kada se kuha u lijevanom željezu, meso dugo zadržava vlagu i okus, čineći ga toliko mekanim da se reže poput maslaca. Ovaj recept kuha mješavinu začinskog bilja, temeljca, crnog vina i začina za umak za prste polizati.
Vrijeme pripreme:
30 minuta
Vrijeme pripreme:
3 sata i 45 minuta
Porcije:
6
Kuhajte sa:
Lonac od lijevanog željeza Hosse
Proizvodi:
- 220 g deblje rezane slanine, narezane na kockice;
- 2 žličice soli;
- 2 žlice crnog papra;
- 2 žlice crvene paprike;
- 2 žlice smeđeg šećera;
- 2 kg pečenog odreska;
- 1 veliki luk, izrezan na ploške;
- 1 glavica češnjaka, oguljena;
- 4 velike ljutike, nasjeckane;
- ¼ šalice goveđeg temeljca;
- 4 grančice svježeg timijana;
- 2 grančice svježeg ružmarina;
- 2 šalice cabernet sauvignona, podijeljene;
- 2 lista lovora;
- 1 glavica crvenog luka, narezana na male komadiće (oko 2,5 cm);
- 1 kilogram mrkve, oguljene i narezane na male komadiće (oko 2,5 cm);
- 1 kilogram repe, oguljene i narezane na male komadiće (oko 2,5 cm).
Način pripreme:
- Zagrijte pećnicu na 180°C s rešetkom u sredini.
- Prethodno zagrijte Hosse lonac na srednje jakoj vatri 3-5 minuta. Dodajte slaninu i kuhajte dok ne postane hrskava, 10-12 minuta.
- Izvadite slaninu na tanjur obložen papirnatim ručnikom i ostavite 2 žlice slanine u loncu.
- Dok se slanina kuha, pomiješajte sol, papar, papriku i smeđi šećer. Pečeno natrljajte sa svih strana mješavinom začina. Pečeno pecite dok ne porumeni, oko 3-5 minuta sa svake strane.
- Izvadite meso i ostavite sa strane. Smanjite vatru na srednju.
- Pospite luk, češnjak i ljutiku na dno lonca od lijevanog željeza. Ulije se goveđa juha. Drvenom kuhačom odvojite zapečene komadiće od površine posude. Umiješajte slaninu i stavite meso na luk.
- Dodajte 1½ šalice vina i listove lovora i pustite da zavrije. Smanjite vatru i kuhajte nepoklopljeno 10 minuta. Pokrijte poklopcem i stavite u pećnicu na 1 sat.
- Okrenite meso i ostavite 30 minuta. Dodajte ¼ šalice vina odjednom ako je potrebno.
- Pečeno meso još jednom okrenite i nastavite kuhati još 30 minuta.
- Izvadite pečenje i dodajte repu, mrkvu i crveni luk. Pečeno vratite u posudu i poklopite te ostavite u pećnici još 30-45 minuta.
- Meso prebaciti na pleh. Uklonite listove lovora i grančice začina. Tekućinu za pirjanje začinite solju i paprom i malo prelijte preko pečenja.
- Pečeno narežite ili izrežite na porcije i poslužite s povrćem.